Сб, 20.04.24, 7.05 AM
Сопілкар
Головна сторінка | Сопілка - панацея проти куріння? - для спілкування | Реєстрація | Вхід
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форума · Пошук · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
для спілкування » Журнал "Сопілкар" » Статті » Сопілка - панацея проти куріння? (Замість смалити цигарки українцям краще зайнятися музикою та)
Сопілка - панацея проти куріння?
sopilkaДата: Пт, 13.03.09, 9.30 PM | Повідомлення # 1
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлення: 44
Статус: Offline
Сопілка - панацея проти куріння?
Замість смалити цигарки українцям краще зайнятися музикою та прочистити свої легені
Богдан МАЗУР

Чого лишень не вигадали прихильники здорового способу життя, щоб допомогти курцям позбутися нікотинової залежності! Це і таблетки, і кодування, і спеціальні жуйки, і вмовляння займатися спортом та щодня бігати кроси на стадіоні... Однак, виявляється, існує інший, значно простіший та дієвіший метод подолати пристрасть до цигарки: для того, щоб кинути палити, слід навчитися... грати на сопілці.

Принаймні так стверджує голова Всеукраїнської спілки вчителів музики, сопілкар із майже сорокарічним стажем Ярослав Мазур. Цьому інтелігентному літньому добродієві на вигляд не більше як 60 років. Як же ж я здивувався, коли довідався, що пан Мазур давно розміняв сімдесятку!

"Я - щаслива людина, - зізнався Ярослав Мазур своєму однофамільцеві, тобто журналістові "Поступу". - Знаєте, в чому секрет щастя? У можливості займатися улюбленою справою та служити рідному народові. Я роблю і перше, і друге...".

Мій співрозмовник розповів, що після закінчення оркестрового факультету Львівської консерваторії він за скеруванням працював у Будинку культури села Кунина Нестерівського (тепер Жовківського району). Це було ще далекого 1972 року.

"У Будинку культури я організував хор та духовий оркестр і одночасно почав працювати вчителем музики у місцевій восьмирічній школі, - розповідає пан Мазур. - Я добре пам'ятав, як співали колись мої ровесники. А тут побачив, що у класі майже половина учнів взагалі не вміє цього робити! А це ж втрата музичного слуху нації! Тоді я почав шукати шляхи, як подолати кризу співучості серед сільських учнів. У мене урок був раз на тиждень, і у зв'язку з цим діти забували те, що ми співали на занятті. Тоді я подумав: на чому ж навчити їх грати? І мені спала на гадку сопілка".

За словами мого співрозмовника, саме в цих роках з'явилася у продажу класична сопілка на 10 отворів. Взявши її в руки, він усвідомив, що сопілка може повернути сільським учням слух та музикальність. Тому за рахунок колгоспу школа закупила партію сопілок. І розпочалося навчання.

"Я навчив дітей грі на сопілці, і незабаром ми досягли неабиякого успіху, - згадує Ярослав Мазур. - Через два роки на сопілці грала ціла школа! Я також провадив хор у Будинку культури і навчив грати на сопілці всіх дорослих. Відтоді з сопілкою не розлучаюся ні я, ні мої вихованці...".

Виявляється, існує безпосередній зв'язок між грою на сопілці та відразою організму до нікотинової отрути. Річ у тім, що гра на цьому чудовому та доступному для всіх музичному інструменті чудово тренує легені. Набираючи ту чи іншу ноту, гравцеві доводиться у певний момент затримувати дихання, а це вимагає неабиякої потуги дихальної системи. Тому затятому курцеві навчитися грі на сопілці так само проблематично, як п'яному, наче чіп, громадянинові піднятися химерними та покрученими сходах на львівське "сьоме небо" (оглядовий майданчик на даху одного з центральних будинків нашого міста). І тут перед шанувальником цигарки постає вибір: або далі смалити, або грати. Зрештою, ця дилема стає зайвою: якщо людина прагне опанувати нехитре сопілкарське мистецтво, тоді куріння для неї зайве, як п'яте колесо до селянського воза...

На моє прохання Ярослав Мазур продемонстрував своє чудове вміння грати на сопілці. Ніде правди діти, це справжній віртуоз своєї справи. І мені самому закортіло спробувати заграти декілька нот. Зрештою, що ж це за журналіст, який не мріє все випробувати на собі? Тим паче, якщо він вперше "присів" на нікотинову отруту, коли мав 17 років, і палить досі... Тому я попросив свого однофамільця навчити мене грати на сопілці і допомогти хоч у такий спосіб подолати цигаркову залежність...

"Добре, я із задоволенням позаймаюся з вами, - приязно посміхнувся пан Ярослав мені у відповідь. - Результати ви побачите самі...".

І розпочалася наша наука. На час написання цього матеріалу я узяв лише два уроки гри на сопілці, тому наразі не можу однозначно стверджувати, чи справді ця справа лікує від куріння. Але можу сказати напевне: гра на сопілці піднімає настрій, очищає душу та зцілює дух. Адже через заняття музикою людина прилучається до прекрасного і вишуканого музичного мистецтва. А ще під час гри легені працюють на повну потугу, і палити зовсім не тягне! Тому раджу всім курцям, які хочуть позбутися цієї шкідливої звички, зайнятися грою на сопілці! Ви ж нічого не втратите, натомість ваше життя може набути нових барв та сенсу...

Цікаво, що на початку минулого сторіччя співали майже всі українці. Сьогодні ж, за результатами досліджень, співати може менше як двадцять відсотків дітей та молоді. І це справжня катастрофа для найспівучішої колись нації! А гра на сопілці є простою і доступною для всіх (в цьому я переконався на собі), та ще й корисною...

http://postup.brama.com/usual.php?what=50596

 
ДуховнаЛюдинаДата: Пт, 27.03.09, 7.25 PM | Повідомлення # 2
Композитор
Група: Администраторы
Повідомлення: 7
Статус: Offline
Я вважаю що куріння і сопілка не повязано ні як тому що небо і багно не повязують то мистецтво а то винищення справжніх українців!
 
UnderGraveДата: Пт, 11.09.09, 5.43 PM | Повідомлення # 3
Прима
Група: Проверенные
Повідомлення: 6
Статус: Offline
До паління ставлюсь навіть гірше, ніж до алкоголізму та наркоманії. Бо наркомани та алкоголіки руйнують життя лише собі та близьким, а ті, хто палить, просто прогулюючись містом, підривають здоров`я багатьом лівим людям. Підтримую попередній пост. Багно - в один кошик, местецтво - в інший.
 
ГостьДата: Вт, 24.11.09, 9.58 AM | Повідомлення # 4
Група: захожане





як що, хтось бажаэ покинуть палити - дуже раджу "Легкий способ бросить курить" Аллена Карра, мени і моїм друзям допомогло , як що ви дійсно цього бажаете, то я вам раджу прочитати і покинуть дійсно легко і назавжди.
 
для спілкування » Журнал "Сопілкар" » Статті » Сопілка - панацея проти куріння? (Замість смалити цигарки українцям краще зайнятися музикою та)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:


Меню сайту
Форма входу
Друзі сайту
Статистика
Copyright MyCorp © 2024