Главная » 2014 » Январь » 10 » Презентація альбому «Сопілкові прем’єри» квінтету сопілкарів «DUDALIS».
10.35 AM
Презентація альбому «Сопілкові прем’єри» квінтету сопілкарів «DUDALIS».


19 грудня 2013 року в Музеї етнографії та художнього промислу м. Львова відбулась 

презентація альбому «Сопілкові прем’єри» квінтету сопілкарів «DUDALIS»

 

Довідка 

«DUDALIS» тривалий час формувався не тільки як виконавська одиниця, а й як творча лабораторія першого в Україні осередку академічної сопілкової освіти. Час заснування квінтету – 1981 р., але його професійне оновлення пов’язане з відкриттям у Львівській державній музичній академії ім. М. Лисенка класу спеціалізованої сопілки, що діє з 1991 р. 

На сьогодні троє учасників квінтету пройшли вишкіл в аспірантурі київської та львівської національних музичних академій за спеціальністю «сопілка». Назву «DUDALIS» квінтет носить від 2003 р. За час існування квінтет здійснив декілька сотень концертних виступів у містах і селах України, а також за кордоном – у Мюнхені, Кракові, Ризі, Ашгабаді, Москві, Ульянівську.

Виступи «DUDALIS» транслювали українське, німецьке, латвійське, російське та туркменське телебачення. Квінтет співпрацював з лауреатами Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Марією Байко та Хоровою капелою «Дударик». З повними програмами «DUDALIS» виступав на фестивалях «Струни душі нашої» (Дрогобич, 1993), Bach-Fest (Суми, 2002), «Поліська рапсодія» (Шостка, 2003), «Віртуози» (Львів, 2003) та IV міжнародний фестиваль давньої музики (Львів, 2006).
Альбом записали лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів – Божена Корчинська, Олег Довгаль, Богдан Гаранджа, Андрій Яцків та засновник і мистецький керівник квінтету Мирослав Корчинський.

Програму «DUDALIS» складають переважно твори українських композиторів XIX-XX ст. Для давнішої української професійної музики інструментальні жанри є невідшкодованою прогалиною. До її заповнення «DUDALIS» долучився ініціюванням репертуару, сформованого на хорових пам’ятках золотого періоду Київської школи музики (XVII – перша половина XVIII ст.). Це партесна сюїта на матеріалі прикладів з трактату «Граматика музикальна» Миколи Ділецького та інструментальна версія партесного концерту «Даруй» невідомого автора.

Квінтет записав у фонд Національної телерадіокомпанії програму з творів українських композиторів. Альбом «Сопілкові прем’єри» є першим підсумком академічного ансамблевого виконавства на хроматичних сопілках.

Просмотров: 2421 | Добавил: Abiturient | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]