Класичний варіант - 6 дірочок. Хроматична на 10 дірочок - це вже новий інструмент, адаптований. Є низькі сопілки - альт, тенор, бас, а також можливі варіації між ними (до# ре# тощо). А також, у багатьох народів є музичні інструменти схожі на нашу сопілку...
Наскільки я знаю - бас-сопілка дуже рідкий інструмент. Їх всього кілька в Україні. Отож якщо вам пощастить знайти запис - поділитесь з нами )). А запис альт, тенор - я думаю скоро зроблю запис цих інструментів. тоді послухаєте
Таде! Басова сопілка зовсім не рідкісний інструмент - ось вдома кілька (штук з 5) маю. Тенори, альти у магазинах бачив, не кажучи про звичну нам сопрано, яка чи не у кожному муз.магазині є :-) Правда от сопраніно (маленька сопілочка) не бачив у продажі (бо, мабуть, не цікавився), зато і таку маю вдома :-р
Не знаю, чи варто давати приклад звуків кожної сопілки з родини - це просто нижчі/вища від сопрано.
Але якщо дуже попросите - оцифрую з плівки запис квартету професійних сопілкарів (серед них, зокрема, Роман Євстахович Дверій - автор школи гри на сопілці - http://sopilka.ho.ua ) , які грають на сімействі сопілок (от там якраз можна відчути дзвінкість/яскравість/глибину кожного інструмента)...
--------------------------------------------- Додано (12.04.09, 11.37 Pm) --------------------------------------------- Прошу вибачення, це не квартет, а квінтет (тоді склад помінявся і замість Нестора Сороки грають Валентина та Божена Корчинські).
Квінтет сопілкарів «...голосом ніжним тонкої сопілки» До першого альбому Львівського сопілкового квінтету увійшла українська інструментальна музика XVII-XX ст. та твори західно-європейських композиторів різних епох.
Виконавці: Роман Дверій, Валентина Корчинська, Божена Корчинська, Богдан Порада, Мирослав Корчинський.
Використовуються сопілки:бас in F, тенор in C, альти in F та in G, сопрано in C, piccolo in F та in G.
Сторона І 1. М.Ділецький - Поліфонічна сюїта. 2. М.Лисенко - Гумореска. 3. В.Барвінський - Веснянка і Дощик. 4. В.Косенко - Казка і Полька. 5. М.Дидинський - Полька-шумка та Полька-фраїрка. 6. Невідомий автор XVII ст - Партесний концерт. 7. І.Вимер - Фантазія на лемківську тему.
Сторона ІІ 1. М.Корчинський - Сюїта. 2. М.Леонтович - Прелюд і танець русалок. 3. А.Александров, М.Корчинський - Дуда. 4. Ст.Людкевич - Квочка. 5. - Лужинський полонез. 6. Я.Ганус - Три малі медитації на старочеські хорали. 7. Г.-Ф.Телеман - Allegro.
Привіт усім! У мене величезна мрія навчитися грати на сопілці.... тим паче сьогодні у мене радість!!!!! Мій друг з Німеччини надіслав мені сопілку.....Згідно з книгою -самовчителем це альт сопілка-у ній 7 дірочок....Тепер я думаю, чи зможу я навчитися грати. Виглядає не так просто. Але цього літа хочу постаратися навчитися.... після екзаменів! У мене ось питання-чи важко навчитися грати на альт сопілці? Дякую!!!!
Альт складніше так як дірочки більше і знаходяться на більшій відстані. Тому якщо у вас короткі пальці - вам буде навчитись складніше. Іще альт потребує більше повітря. А у всьому іншому... Отож нічого складного
Дякую за відповідь! Так, ви маєте рацію, грати на цій сопілці не так вже легко (пальці в мене не довгі), але я не збираюся зупинятися на пів дорозі..... Сьогодні натрапила на англомовний вебсайт, де можна навчитися грі на сопілці (на англійській це "recorder"). Можливо, комусь він буде корисний:
http://www.starplaymusic.com/teachers.php?id=8
Сообщение отредактировал Ukrainiansunshine - Чт, 16.04.09, 11.51 PM
Одне можу сказати точно - ці два питання пов'язані між собою. Щоб виготовити бас - необхідне спеціальне свердло. Робити таке свердло необхідно на замовлення. Складність ще й у тому, що інструмент має бути розбірним. Щодо ціни - то вона може сягати 1500 грн., и вище. Використовується бас, як правило, в ансамблі з іншими сопілками. Звук у баса глухий. І взагалі, бас-сопілка, це далеко не кращий "бас". Це більше екзотика. Ви повинні зрозуміти, навіщо вам потрібен бас.
Цитата від Abiturient: Таде! Басова сопілка зовсім не рідкісний інструмент - ось вдома кілька (штук з 5) маю. Abiturient, У Мирослава Корчинського і Дверія я бачив той бас (Фа мажор), він з конічним каналом (як у блокфлейти) і нестандартною аплікатурою. Його вже сопілковим складно назвати, навіть тембр трохи інший. І це вони мені казали, що в Україні таких басів 2 (чи 3 - не пам"ятаю). Якого строю Ваші 5 басів? Який внутрішній канал? Чи зберігається сопілкова аплікатура в них і який діапазон? За розрахунками циліндричний Фа мажорний бас сягатиме довжини до 1 м. Як при цьому реалізована велика відстань між отворами для виконавця (на До мажорному басі (по-Вашому - тенорі)) далеко не кожна людина зможе закрити отвори)? І скажіть, будь ласка, хто виготовитель цих інструментів. Щоб можна було зробити висновок, що це дійсно компетентні баси і що їх усюди повно:) Але якщо мається на увазі До мажорний бас, то він випускався серійно, хоча і в набагато меншій кількості, ніж, скажімо, сопрано.
Трішки плутанина виходить... (перечитав свій же коментар і посміявся - до редагування про фабричний писав, при редагуванні дописав згідно поділу даного квінтету). Прошу вибачення.